Blogs van FOIR

Bekijk hier alle blogs van FOIR


FOIR biedt een uitgebreide collectie van blogs over verlichting advies om je te helpen om het meeste uit je verlichting te halen en je huis of tuin te laten stralen

Van het kiezen van de juiste verlichting voor verschillende kamers voor het creëren van een gezellige sfeer, FOIR biedt praktische tips en trucs om je te helpen de beste verlichting keuzes te maken. Onze blogs bieden advies voor het uitzoeken van de perfecte lamp, nuttige technische informatie over installatie en aansluiten van je nieuwe gekochte lamp, inspiratie voor binnen- en buitenverlichting, verlichtingstrends, energiebesparing en nog veel meer.

Ontdek hoe je met de juiste verlichting een gezellige sfeer kunt creëren, een statement kunt maken in je interieur of je buitenruimte kunt transformeren tot een oase van rust en ontspanning. Klik snel verder en lees onze blogs over:


Moeite met zoeken?

Tips en overzicht voor het kiezen van de perfecte verlichtingsproducten, klik door om onze verlichtingsadvies blogs te lezen  

Mooie lamp aangeschaft?

Tips en informatie omtrent installatie en aansluiting van verlichtingsproducten, klik door om onze handige blogs te lezen  

Technische informatie

Meer weten over energiebesparing, wattages, halogeen, IP waarde, Ampere, vermogen en meer? Klik door voor onze blogs bordevol technische info  

Lamp aansluiten kleur draden


1. Kleuren stroomdraden
Voor het aansluiten van een lamp heb je verschillende kleuren draden, de strijkijzersnoeren hebben standaard 3 draden: Geel/groen, bruin en blauw.

Vaak wordt de Geel/groene draad (aarde draad) niet aangesloten, daarom hebben sommige snoeren maar 2 stroomdraden.

Het is echter verplicht om 3 draden in horeca 


  

Hanglamp opnieuw bedraden

Heb je een coole industriële lamp op de kop getikt? En is deze nog niet of niet goed genoeg bedraad? We gaan je uitleggen hoe je dit het beste kan doen!


Verschil warm wit licht en helder wit licht (Wat is Kelvin?) Blog

Bij het kiezen van verlichting is de kleurtemperatuur een belangrijke factor om rekening mee te houden. De kleurtemperatuur van een lamp wordt gemeten in Kelvin (K) en bepaalt of het licht warm en gezellig of koel en helder is. In deze blogpost bespreken we het verschil tussen warm wit licht en helder wit licht en hoe u de juiste keuze kunt maken bij het kiezen van verlichting voor uw toepassing.


  

Hoeveel watt per groep?

Als het gaat om het aansluiten van elektrische apparaten op een groep, is het belangrijk om te weten hoeveel wattage u per groep kunt aansluiten. Dit is van belang omdat overbelasting van de groep kan leiden tot oververhitting en brandgevaar. In deze blogpost zullen we bespreken hoeveel wattage u veilig per groep kunt aansluiten en waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van verlichting en andere elektrische apparaten.


Halogeen vervangen voor led

Halogeenlampen waren lang de standaard voor verlichting in huis en kantoor, maar de laatste jaren zijn LED-lampen steeds populairder geworden. LED-lampen hebben veel voordelen ten opzichte van halogeenlampen, zoals een langere levensduur, energie-efficiëntie en lagere onderhoudskosten. In deze blogpost bespreken we waarom u halogeenlampen zou moeten vervangen door LED-lampen en hoe u dit kunt doen.


Welke soorten fittingen zijn er?

Als het gaat om het kiezen van verlichting, is het belangrijk om rekening te houden met de lamp fitting. Lamp fittingen zijn de mechanismen die de lampen op hun plaats houden en de stroom naar de lamp geleiden. Er zijn veel verschillende soorten lamp fittingen beschikbaar, en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw specifieke toepassing.


Led lamp watt omrekenen

Al tientallen jaren kopen we lampen in op wattage. Maar aangezien energiezuinige gloeilampen met een laag watt, zoals CFL's en LED's, gemakkelijk verkrijgbaar zijn geworden, is watt een onbetrouwbare maatstaf geworden voor het selecteren van lampen. In plaats van te focussen op wattage, dat het vermogen of energieverbruik meet, geven fabrikanten de helderheid van hun energiezuinige lampen aan volgens lumen, die de lichtopbrengst meten. Dus hoewel we misschien gewend zijn om lampen te kopen op basis van wattage, zijn lumen eigenlijk een nauwkeurigere meting van hoe helder je licht zal zijn.


Wat is lumen? Bekijk de blog

Lumen is een term die wordt gebruikt om de lichtopbrengst van een lamp of lichtbron te meten. Het meet de hoeveelheid licht die een lamp produceert en is daarmee een belangrijke maatstaf bij het kiezen van de juiste lamp voor uw specifieke toepassing.


Vermogen van een lamp

Het vermogen van een lamp of lichtbron wordt gemeten in watt. Dit is de hoeveelheid elektrische energie die wordt gebruikt om de lamp te laten branden. Het is belangrijk om het vermogen van een lamp te kennen, omdat dit invloed heeft op de lichtopbrengst, energie-efficiëntie en de levensduur van de lamp.


Lamp ophangen met een haak

Bij het kiezen van verlichting voor uw huis, kantoor of buitenruimte, is het belangrijk om rekening te houden met de IP-waarde. IP staat voor Ingress Protection, en het is een classificatiesysteem dat de bescherming van elektronische apparaten tegen externe factoren aangeeft, zoals stof en water. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming.


Wat is ip waarde?

Bij het kiezen van verlichting voor uw huis, kantoor of buitenruimte, is het belangrijk om rekening te houden met de IP-waarde. IP staat voor Ingress Protection, en het is een classificatiesysteem dat de bescherming van elektronische apparaten tegen externe factoren aangeeft, zoals stof en water. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming.


Lampen ophangen in 8 stappen

Bekijk de tips voor het ophangen in 8 stappen. Voordat je een lamp vervangt of iets met stroom doet: sluit eerst de stroom af in de groepenkast. Zet de oude lamp aan en zet een voor een de groepen in de groepenkast uit totdat de lamp stopt met branden. Door dit te doen weet je zeker dat je veilig werkt. Twijfel je? Doe rubber handschoenen aan, deze geleiden niet! 
 


Verlichting in de woonkamer

De woonkamer is een van de belangrijkste kamers in huis, en het is belangrijk om de juiste verlichting te kiezen om deze ruimte op de juiste manier te verlichten en de gewenste sfeer te creëren. In deze blogpost bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van verlichting voor uw woonkamer.
 


Hoe hoog hangt een lamp boven de eettafel?

Het hangen van een lamp boven de eettafel is een belangrijk onderdeel van de inrichting van uw huis. Een verkeerde hoogte van de lamp kan niet alleen vervelend zijn tijdens het eten, maar ook invloed hebben op de uitstraling van uw eettafel en de kamer als geheel. In dit artikel geven we u tips over hoe u de hoogte van uw lamp boven de eettafel kunt bepalen, zodat u zeker weet dat u de juiste hoogte kiest.


Voordelen van led verlichting

LED-verlichting is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en is nu een van de meest gebruikte verlichtingstechnologieën. Dit komt vooral door de vele voordelen die LED-verlichting biedt ten opzichte van traditionele verlichtingstechnologieën. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen van LED-verlichting.


Tuinverlichting uitzoeken

Tuinverlichting is een essentieel onderdeel van elke tuin. Het biedt niet alleen functionele verlichting, maar kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer en uitstraling van uw tuin. Bij het uitzoeken van tuinverlichting zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het uitzoeken van tuinverlichting


Tuinverlichting uitzoeken

Tuinverlichting is een essentieel onderdeel van elke tuin. Het biedt niet alleen functionele verlichting, maar kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer en uitstraling van uw tuin. Bij het uitzoeken van tuinverlichting zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het uitzoeken van tuinverlichting


Verlichting dimmen?

Het dimmen van verlichting is een populaire manier om de sfeer en het comfort in een ruimte te verhogen. Of het nu gaat om het creëren van een romantische sfeer in uw slaapkamer of het aanpassen van de helderheid in uw kantoor, het dimmen van verlichting biedt tal van voordelen. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen van het dimmen van verlichting en hoe u dit kunt doen


Tafellamp uitzoeken? Lees alles hier

Het kiezen van de juiste tafelverlichting kan een uitdaging zijn. Tafelverlichting kan dienen als functionele verlichting, maar kan ook bijdragen aan de sfeer en uitstraling van uw interieur. Bij het uitzoeken van tafelverlichting zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het uitzoeken van tafelverlichting


Hanglamp uitzoeken? Bekijk hier

Hanglampen zijn een populaire keuze voor verlichting in huis. Of het nu gaat om het verlichten van een eettafel, keukeneiland of woonkamer, hanglampen bieden een stijlvolle en praktische oplossing voor uw verlichtingsbehoeften. Bij het uitzoeken van hanglampen zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste tips voor het uitzoeken van hanglampen


Staande lamp uitzoeken? 

Staande lampen zijn een populaire keuze voor verlichting in huis. Of het nu gaat om het verlichten van een hoek van de kamer, het toevoegen van extra verlichting aan een werkruimte, of als een decoratief accent, staande lampen bieden een stijlvolle en praktische oplossing voor uw verlichtingsbehoeften. Bij het uitzoeken van staande lampen zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. In deze blogpost bespreken we enkele van de belangrijkste tips voor het uitzoeken van staande lampen.


Dimmer aansluiten?

Het aansluiten van een dimmer kan een geweldige manier zijn om de sfeer en het uiterlijk van een ruimte te veranderen. Dimmers zijn apparaten die ervoor zorgen dat je de intensiteit van een lichtbron kunt aanpassen, zodat je de verlichting kunt dimmen of juist helder kunt maken. Dit is handig als je wilt dat de verlichting aansluit bij de activiteit of het doel van de ruimte. Bijvoorbeeld, als je een romantisch diner wilt hebben, kun je de verlichting dimmen om de sfeer te versterken. Of als je aan het werk bent en goed licht nodig hebt, kun je de verlichting helder maken om te zorgen dat je alles goed kunt zien.


Dimmer aansluiten?

Het aansluiten van een dimmer kan een geweldige manier zijn om de sfeer en het uiterlijk van een ruimte te veranderen. Dimmers zijn apparaten die ervoor zorgen dat je de intensiteit van een lichtbron kunt aanpassen, zodat je de verlichting kunt dimmen of juist helder kunt maken. Dit is handig als je wilt dat de verlichting aansluit bij de activiteit of het doel van de ruimte. Bijvoorbeeld, als je een romantisch diner wilt hebben, kun je de verlichting dimmen om de sfeer te versterken. Of als je aan het werk bent en goed licht nodig hebt, kun je de verlichting helder maken om te zorgen dat je alles goed kunt zien.

Verschil fase-aansnijding en fase-afsnijding

Dimmen van verlichting is een handige manier om de sfeer en helderheid van een ruimte aan te passen. Er zijn echter verschillende manieren om verlichting te dimmen en twee veel voorkomende methoden zijn fase-aansnijding en fase-afsnijding. In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen deze twee methoden van dimmen.

Verschil fase-aansnijding en fase-afsnijding

Dimmen van verlichting is een handige manier om de sfeer en helderheid van een ruimte aan te passen. Er zijn echter verschillende manieren om verlichting te dimmen en twee veel voorkomende methoden zijn fase-aansnijding en fase-afsnijding. In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen deze twee methoden van dimmen.


Badkamerverlichting uitzoeken

Het kiezen van de juiste badkamerverlichting kan een uitdaging zijn. Badkamers hebben vaak speciale verlichtingseisen vanwege vochtigheid en veiligheid. Bovendien wil je dat de verlichting functioneel is, maar ook een mooie sfeer creëert. In deze blogpost bespreken we enkele tips voor het uitzoeken van de juiste badkamerverlichting en de verschillende soorten verlichting die beschikbaar zijn.


Led strips advies

LED-strips zijn een populaire vorm van verlichting die een verscheidenheid aan toepassingen heeft, van accentverlichting tot decoratieve verlichting en meer. Het kiezen van de juiste LED-strip voor uw project kan echter een uitdaging zijn. In deze blogpost geven we enkele tips en adviezen voor het kiezen van de juiste LED-strip voor uw behoeften.

Lampen boven kookeiland

Een kookeiland is een populaire keuze voor moderne keukens en biedt veel voordelen, zoals extra werkruimte, opbergruimte en een gezellige sfeer. Maar wat voor verlichting moet je kiezen voor boven je kookeiland? Hieronder vindt u enkele tips en ideeën voor het kiezen van de juiste verlichting voor boven uw kookeiland.

 


Buitenschakelaar aansluiten

LED-strips zijn een populaire vorm van verlichting die een verscheidenheid aan toepassingen heeft, van accentverlichting tot decoratieve verlichting en meer. Het kiezen van de juiste LED-strip voor uw project kan echter een uitdaging zijn. In deze blogpost geven we enkele tips en adviezen voor het kiezen van de juiste LED-strip voor uw behoeften.