Lamp ophangen in 8 stappen blog

Home > Verlichting advies > Lamp ophangen in stappen 


Lamp ophangen in 9 stappen?

Hieronder de korte uitleg, we hebben onder de lijst een wat uitgebreidere versie

1 Schakel de stroom uit
2 Verwijder je oude (hang) lamp
3

Noteer de draad verbingen (foto maken)

4 Koppel de draden los
5 Installeer de beugel van de plafondkap
6 Controleer de hoogte van de hanglamp
7 Bevestig de draden
8 Sluit de plafondkap aan
9 Test de lamp

Bekijk de tips voor het ophangen in 8 stappen. Voordat je een lamp vervangt of iets met stroom doet: sluit eerst de stroom af in de groepenkast. Zet de oude lamp aan en zet een voor een de groepen in de groepenkast uit totdat de lamp stopt met branden. Door dit te doen weet je zeker dat je veilig werkt. Twijfel je? Doe rubber handschoenen aan, deze geleiden niet! 

01 Verwijder je oude hanglamp 

Nadat je de stroom hebt afgesloten: Verwijder met een geschikte schroevendraaier de schroeven waarmee de lampbehuizing vastzit. Houd een hand op het armatuur bij het verwijderen van de laatste schroeven om ervoor te zorgen dat het niet valt.

Tip
Overweeg een foto van de draadverbindingen te maken voordat u het licht verwijdert. Dit kan u helpen bij het navigeren door verbindingen voor het nieuwe licht.


02 Noteer en markeer de draadverbindingen

Het armatuur moet aan drie draden worden bevestigd: de aardedraad (groen & geel),  de nul draad (blauw) en de fase draad (bruin).

Mocht je andere kleuren draden hebben, kijk dan even naar onze blog over de verschillende kleuren draden.

Tip
Als uw huis vóór ongeveer 1970 is gebouwd, heeft u mogelijk geen aardingsdraad. Als de plafonddoos van metaal is en de oude armatuur een blote draad heeft die is aangesloten op een schroef in de doos, is dat de grond.


03 Koppel de draden los

Haal eerst de stroomdraden uit elkaar en dan de neutrale. Haal als laatste de aardingsdraden uit elkaar.

Zodra de oude armatuur vrij is, legt u deze opzij. Verwijder eventuele oude montageplaat of hardware.

Gebruik een draadstripper of combinatiegereedschap om de draadisolatie te strippen, indien nodig, om ongeveer 1 cm draad bloot te leggen.


04. Installeer de beugel voor de plafondkap

lamp ophangen in stappen plafondbeugel bevestigenlamp ophangen in stappen plafondbeugel bevestigen

Uw nieuwe armatuur moet een montagebeugel, plaat of riem hebben. Bevestig deze met de meegeleverde schroeven aan de aansluitdoos. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de montagebeugel recht en goed past.


05 Controleer de hoogte van de hanglamp

Til je nieuwe hanglamp op zijn plaats en meet de hoogte. Mocht het eindresultaat te laag of te hoog zijn, laat dan de stelschroef in het deksel los en stel het snoer in op de gewenste lengte.


06 Bevestig de draden

Kijk naar de draden op het armatuur. Verwijder indien nodig de isolatie van de draden en laat op elk ongeveer 1/2 inch blanke draad over.

Til de lamp weer op. Gebruik indien mogelijk een helper om de lamp vast te houden terwijl u de draden bevestigt. Sluit eerst de aarde aan, dan de nulleider en dan de hete draad. Draai de blote draden samen en zet elke set vast met draadmoeren aan de uiteinden.

Tip
Als je geen helper hebt en je lichtarmatuur zwaar of omvangrijk is, gebruik dan een stuk kleerhangerdraad, gebogen in een "S"-vorm en vastgehaakt aan de montagebeugel, om het armatuur te ondersteunen terwijl je de draden aansluit.


07 Sluit de plafondkap aan

Zodra alle draden stevig zijn aangesloten, bevestigt u het deksel op de aansluitdoos met de meegeleverde schroeven. Stop de draden voorzichtig in de doos, houd ze netjes en zorg ervoor dat er geen draden bekneld raken of uit het deksel steken.


08 Test de lamp

Bevestig de kap, indien van toepassing, en gebruik een gloeilamp met het juiste wattage voor dat armatuur. Schakel de stroom weer in en controleer of het licht werkt.


Vragen over het ophangen van lampen

Hoe hoog moet lamp boven eettafel hangen?

De hoogte van een lamp boven de eettafel is heel persoonlijk, de meeste lampen zijn op hoogte in te stellen. Bedenk eerst wat de functie van de lamp is: 

  • Eettafel: Zorg dat de lamp niet in de zichtlijn hangt
  • Werktafel: Lager is waarschijnlijk gewenst of kies een hanglamp die in hoogte verstelbaar is
  • Kantoor: 
  • Keuken: hoofd hoogte (of hoger) als deze boven een bar hangt.

De hoogte van een lamp is eigenlijk heel persoonlijk, er is niet echt een standaard regel. Zorg dat je de kabels van de hanglamp niet of niet te kort afknipt, je kan dan later de hoogte van de lamp nog aanpassen.

Hoeveel lampen boven eettafel 2 meter?

2

Als je tafel 2 meter is:
Meet vanaf de rand van de tafel 66cm, hier moet het midden van de eerste lamp komen. 66cm verder de tweede lamp. Als het goed is hangen de lampen dan mooi in het midden van de tafel. 

Is je tafel wat langer dan 2 meter? Deel de lengte van de tafel door 3 en doe hetzelfde.

Lamp ophangen naast centraaldoos

Dat kan uiteraard, je kan hier het beste een plafondhaak voor gebruiken. Je kan met een leidingzoeker ontdekken waar hout zit en waar je de haak het beste kan ophangen.

Let op: Weeg uiteraard de lamp, hierdoor weet je welke haak je nodig hebt voor jouw lamp.

Lamp ophangen naast centraaldoos

Dat kan uiteraard, je kan hier het beste een plafondhaak voor gebruiken.