Halogeen vervangen door led Tool + Blog

Bespaar door halogeen te vervangen voor led


Halogeenlampen waren lang de standaard voor verlichting in huis en kantoor, maar de laatste jaren zijn LED-lampen steeds populairder geworden. In deze blogpost bespreken we waarom u halogeenlampen zou moeten vervangen door LED-lampen en hoe u dit kunt doen. En gebruik onze tool om je energiebesparing te bereken


Halogeen naar LED berekenen


Een van de belangrijkste redenen om halogeenlampen te vervangen door LED-lampen is de energie-efficiëntie. LED-lampen verbruiken tot 85% minder energie dan halogeenlampen, waardoor u op de lange termijn aanzienlijk kunt besparen op uw energierekening. Gebruik onze tool hiernaast om je energiebesparing makkelijk te berekenen!

Bovendien gaan LED-lampen tot 25 keer langer mee dan halogeenlampen, waardoor u ook op onderhoudskosten bespaart.

Een ander voordeel van led lampen (zoals een van onze GU10 LED-lampen) is dat ze veiliger zijn dan halogeenlampen. Halogeenlampen produceren veel warmte en kunnen gevaarlijk zijn als ze te dicht bij brandbaar materiaal worden geplaatst. LED-lampen geven veel minder warmte af, waardoor ze veiliger zijn en minder brandgevaar opleveren.


Als u overweegt om halogeenlampen te vervangen door LED-lampen, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Ten eerste moeten LED-lampen compatibel zijn met uw armatuur. LED-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, dus het is belangrijk om te controleren of de LED-lamp fitting past in uw armatuur voordat u deze aanschaft. Halogeen is vaak toegepast bij inbouwspotjes klik verder naar ons assortiment inbouwspotjes voor de mogelijkheden. 

Ten tweede moet u er rekening mee houden dat LED-lampen niet dezelfde lichtopbrengst hebben als halogeenlampen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor LED-lampen met hetzelfde lumengetal als de halogeenlampen die u vervangt. Dit zorgt ervoor dat u dezelfde lichtkwaliteit behoudt, zelfs als u overschakelt op LED-lampen.

Bij FOIR.nl hebben we een breed scala aan LED-lampen beschikbaar om halogeenlampen te vervangen. Onze deskundige medewerkers kunnen u helpen bij het vinden van de juiste LED-lampen voor uw toepassing en u adviseren over compatibiliteit en lichtopbrengst. 


Halogeen vervangen door led

Halogeen is de voorloper van led verlichting en zie je vaak bij inbouwspotjes toegepast. Deze halogeen spotjes hebben een hoog wattage, vaak 40w - 60w en worden erg warm. Door de spotjes te vervangen voor led kan je een hoop geld besparen! De led tegenhanger is 90% zuiniger dan de halogeen versie (en worden niet warm).

 

 

Een paar dingen waar je op moet letten bij het vervangen van halogeen lampen

  • Sommige spotjes zijn aangesloten op 12V en niet de standaard 240v
  • Mocht je een 12V systeem hebben, dan heb je een transformator nodig
  • Zorg dat je de goede kelvin kleur gebruikt (waarschijnlijk zie je 2700K of 3000K op de oude lichtbron staan)
  • Let goed op het type fitting de oude lichtbron heeft, bekijk hier alle soorten fittingen voor verlichting
  • Als je dezelfde hoeveelheid licht wilt hebben als halogeen lampen, deel het oude wattage door 10, dit is het led wattage wat je wilt hebben
  • Let op of de halogeen lampen worden gedimt, je kan niet altijd dezelfde dimmer van halogeen gebruiken. Dit kan je wel gewoon testen, zorg wel dat je dimbare led lampen aanschaft.
  •  

 

 

 

 

Bekijk de GU10 led lampen hier:


Geschreven door Joris

Joris werkt al 10 jaar in de verlichtingsindustrie. Naast zijn werk bij FOIR verdiept hij zich graag in het verbeteren van websites. Door zijn lange ervaring weet Joris wat belangrijk is bij het uitzoeken en aansluiten van verlichting. De blogs zijn geschreven om bezoekers zo goed mogelijk te helpen bij het uitzoeken van verlichting.Gerelateerde technische blogs