Wat is een IP waarde? IP65 betekenis Blog


ACTIE: 15% KORTING op alles met CODE: ZOMER

Bekijk de lampen OUTLET


Bij het kiezen van verlichting voor uw huis, kantoor of buitenruimte, is het belangrijk om rekening te houden met de IP-waarde. IP staat voor Ingress Protection, en het is een classificatiesysteem dat de bescherming van elektronische apparaten tegen externe factoren aangeeft, zoals stof en water. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de bescherming.

In deze blogpost van FOIR.nl bespreken we de betekenis van de IP-waarde, en met name de IP65-waarde. We leggen uit wat deze waarde betekent en in welke situaties het raadzaam is om verlichting met een IP65-classificatie te gebruiken. Dit kan u helpen bij het maken van de juiste keuze bij het kiezen van verlichting voor uw toepassing.

We gaan ook dieper in op de verschillende soorten bescherming die de IP-waarde aangeeft, zoals de bescherming tegen stof en water. Dit kan u helpen bij het begrijpen welke IP-classificatie het beste past bij uw specifieke behoeften.

Door het begrijpen van de IP-waarde en wat het betekent, kunt u de juiste verlichting kiezen voor uw toepassing en ervoor zorgen dat uw verlichting beschermd is tegen de elementen. Bij FOIR.nl hebben we een breed scala aan verlichtingsproducten beschikbaar met verschillende IP-classificaties, zodat u altijd de juiste verlichting kunt vinden voor uw specifieke toepassing.

Lees verder op FOIR.nl om meer te weten te komen over de IP-waarde en wat het betekent voor uw verlichtingsbehoeften. 

Wat is een IP waarde?

IP-waarde is een classificatiesysteem dat wordt gebruikt om de bescherming van elektronische apparaten tegen externe factoren zoals stof en water aan te geven. IP staat voor Ingress Protection en wordt gevolgd door een code die bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof aan, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen water aangeeft. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de bescherming.

Een IP65-waarde betekent dat de verlichting volledig beschermd is tegen stof en beschermd is tegen waterstralen uit elke hoek tot een bepaalde druk. Dit type IP-waarde wordt meestal gebruikt voor verlichting die buiten wordt gebruikt of in vochtige omgevingen zoals badkamers.

Als u op zoek bent naar verlichting voor buitengebruik, is het raadzaam om te kiezen voor verlichting met een IP65-classificatie om ervoor te zorgen dat de verlichting beschermd is tegen regen en vochtigheid. Verlichting met een lage IP-waarde kan snel beschadigd raken door vocht en kan gevaarlijk zijn als het in contact komt met water.

Bij FOIR.nl hebben we een breed scala aan verlichtingsproducten beschikbaar met verschillende IP-classificaties, zodat u altijd de juiste verlichting kunt vinden voor uw specifieke toepassing. Door te begrijpen wat de IP-waarde betekent, kunt u de juiste verlichting kiezen om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor uw omgeving.


We hebben hieronder een tabel gemaakt om zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat IP waarde is. We hebben onder de tabel nog een verdere uitleg per waarde. Maar we denken dat je genoeg hebt aan de tabel.

IP waarde Bescherming Beschrijving
IP44 Spatwaterdicht, standaard buitenlamp Spatwaterdicht, deze lampen zijn beschermd tegen een regenbui. De meeste buitenlampen hebben een IP44 waarde. 
IP54

Bescherming tegen stof

Bescherming tegen opspattend water

Deze lampen zijn geschikt voor gebruik buitenshuis en in stoffige omgevingen.
 
IP65

Volledig waterdicht

Bescherming tegen water direct op de lamp / armatuur is volledig water dicht

Lampen met deze IP waarde kunnen een kwartier volledig onder water gebruikt worden
 
IP66 Beschermd tegen direct water Stofvrij en beschermd tegen spuitwater.
IP67 Stof dicht en beperkt onder te dompelen Deze lampen zijn beperkt onder te dompelen 
IP68 Stofdicht en onder water te gebruiken

Lampen met deze waarde zijn volledig te gebruiken onder water. Voornamelijk lampen die in zwembaden worden gebruikt hebben deze waarde. 

IP Waarde uitgebreide uitleg

IP44 uitgebreide uitleg

IP44 is een classificatie voor het beschermingsniveau van elektrische apparatuur tegen vaste voorwerpen en water. De twee cijfers in de IP-classificatie staan voor het beschermingsniveau. De eerste cijfer geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen vaste voorwerpen zoals stof. De tweede cijfer geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen water.

In het geval van IP44 betekent het dat het apparaat beschermd is tegen vaste voorwerpen met een diameter van minimaal 1 mm, zoals stof. Het apparaat is ook beschermd tegen water, maar alleen tegen spatten vanuit elke hoek. Dit betekent dat het apparaat niet waterdicht is en niet gebruikt kan worden in volledig ondergedompeld in water.

IP44 is een gebruikelijk niveau van bescherming voor elektrische apparatuur die gebruikt wordt in droge omgevingen binnenshuis, zoals badkamers en keukens. Het is ook geschikt voor gebruik buitenshuis, maar alleen in droge omstandigheden.
 

IP54 uitgebreide uitleg

IP54 is een classificatie voor elektrische apparatuur die is ontworpen om te beschermen tegen stof en spatten. Het cijfer "5" geeft aan dat het apparaat beschermd is tegen stof en het cijfer "4" geeft aan dat het apparaat beschermd is tegen spatwater. Dit betekent dat het apparaat geschikt is voor gebruik in gebieden waar het kan worden blootgesteld aan beperkte hoeveelheden stof en spatwater. Het is echter niet geschikt voor gebruik in omgevingen waar het kan worden blootgesteld aan stromend water of onderdompeling

IP65 uitgebreide uitleg

IP65 betekent dat het apparaat beschermd is tegen stof en waterstralen. Dit betekent dat het apparaat geschikt is voor gebruik in binnen- en buitenruimtes, maar het mag niet ondergedompeld worden in water en het mag ook niet blootgesteld worden aan sterke waterstralen. Het apparaat is wel bestand tegen een waterstraal vanuit elke hoek.
 

IP66 uitgebreide uitleg

De IP66-classificatie betekent dat de behuizing stofdicht is en bescherming biedt tegen zware waterstralen. Het eerste cijfer "6" verwijst naar het beschermingsniveau tegen stof en het tweede cijfer "6" verwijst naar het beschermingsniveau tegen water.

IP67 uitgebreide uitleg

IP67 is ook een standaard voor het beoordelen van de beschermingsgraad van een elektrische behuizing tegen stof en water. De standaard is gedefinieerd door de International Electrotechnical Commission (IEC).

De IP67-classificatie betekent dat de behuizing stofdicht is en bescherming biedt tegen onderdompeling in water. De eerste cijfer "6" verwijst naar het niveau van bescherming tegen stof, en het tweede cijfer "7" verwijst naar het niveau van bescherming tegen water.

Het beschermingsniveau tegen water is gewaardeerd op een schaal van 0 tot 8, met 8 als het hoogste niveau van bescherming. Een waardering van 7 betekent dat de behuizing beschermd is tegen onderdompeling in water tot een bepaalde diepte en gedurende een bepaalde tijd. De behuizing is bijvoorbeeld beschermd tegen onderdompeling in water tot een diepte van 1 meter gedurende een half uur.

IP67-behuizingen worden vaak gebruikt in outdoor omgevingen waar elektrische apparatuur beschermd moet zijn tegen stof en water.

IP68 uitgebreide uitleg

IP68 is ook een standaard voor het beoordelen van de beschermingsgraad van een elektrische behuizing tegen stof en water. De standaard is gedefinieerd door de International Electrotechnical Commission (IEC).

De IP68-classificatie betekent dat de behuizing stofdicht is en bescherming biedt tegen onderdompeling in water over een langere periode. De eerste cijfer "6" verwijst naar het niveau van bescherming tegen stof, en het tweede cijfer "8" verwijst naar het niveau van bescherming tegen water.

Het beschermingsniveau tegen stof is gewaardeerd op een schaal van 0 tot 6, met 6 als het hoogste niveau van bescherming. Een waardering van 6 betekent dat de behuizing volledig stofdicht is en dat er geen stof in de behuizing kan komen.

Het beschermingsniveau tegen water is gewaardeerd op een schaal van 0 tot 8, met 8 als het hoogste niveau van bescherming. Een waardering van 8 betekent dat de behuizing beschermd is tegen onderdompeling in water over een langere periode, meestal meerdere uren. De exacte duur van de onderdompeling kan variëren afhankelijk van de specificaties van de behuizing.

IP68-behuizingen worden vaak gebruikt in outdoor omgevingen waar elektrische apparatuur beschermd moet zijn tegen stof en water, zoals in waterdichte behuizingen voor elektronische apparaten die gebruikt worden in zwembaden of op zee.


Vragen over IP waardes 

Welke IP waarde voor bad of de douche?

Kunnen de lampen nat worden zoals bij gebruik naast of boven het bad of de douche. Gebruik dan lampen met een IP67 waarde.


IP waarde betekenis afkorting

IP waarde staat voor 'International Protection rating'. 


Wat is de hoogte IP waarde?

De hoogst mogelijke IP waarde is IP68, deze lampen zijn volledig werkzaam onder water.