Wat is lumen? Bekijk direct hier blog

Wattage naar lumen calculator
Wat is lumen?

Lumen is een term die wordt gebruikt om de lichtopbrengst van een lamp of lichtbron te meten. Het meet de hoeveelheid licht die een lamp produceert en is daarmee een belangrijke maatstaf bij het kiezen van de juiste lamp voor uw specifieke toepassing.

Lumen worden gemeten met een lichtmeter, die de hoeveelheid licht meet die op een bepaald oppervlak valt. De lichtopbrengst wordt vervolgens uitgedrukt in lumen. Dit is een handige maatstaf, omdat het u helpt bij het kiezen van de juiste lamp voor uw toepassing.

 


Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van lumen als maatstaf is dat het u in staat stelt om lampen van verschillende technologieën met elkaar te vergelijken. Het vermogen van een lamp, uitgedrukt in watt, is namelijk niet altijd een goede maatstaf voor de lichtopbrengst van een lamp. Omdat verschillende technologieën verschillende rendementen hebben, kan een LED-lamp bijvoorbeeld meer licht produceren bij een lager vermogen dan een gloeilamp.

Bij het kiezen van de juiste lamp voor uw specifieke toepassing, is het belangrijk om rekening te houden met de lichtopbrengst die u nodig heeft. Voor sommige toepassingen, zoals sfeerverlichting, is een lagere lichtopbrengst voldoende. Voor andere toepassingen, zoals werkverlichting, kan een hogere lichtopbrengst nodig zijn om voldoende licht te produceren.

Een andere factor om te overwegen bij het kiezen van de juiste lamp voor uw toepassing is de kleurtemperatuur. Dit wordt gemeten in kelvin en geeft aan hoe warm of koel het licht is dat door de lamp wordt geproduceerd. Het is belangrijk om de juiste kleurtemperatuur te kiezen, omdat dit invloed heeft op de sfeer van de ruimte en de kleurweergave van de objecten die worden verlicht.


Lumen Wattage led lamp Wattage gloeilamp Toepassing

10 Lumen

0.05W 0.5W  
35 Lumen 0.5W 5W  
70 Lumen 1W 10W  

136 Lumen

1.5W 15W  
249 Lumen 2.5W 25W  
470 Lumen  4W 40W  
806 Lumen 6W 60W  
1055 Lumen 7.5W 75W  
1521 Lumen 10W 100W  
2452 Lumen  15W 150W  
3452 Lumen 20W 200W  

Veel gestelde vragen over lumen:

Hoeveel lumen boven de eettafel?

Om de eettafel te verlichten raden we 470 lumen aan per lichtpunt. Dit is vergelijkbaar met een led lamp van 4W / 5W.

40 watt is hoeveel lumen?

40w = 470 lumen. Dit is uiteraard een gloeilamp, een 40W gloeilamp is vergelijkbaar met een 4W led lamp.

100 Lumen Is Hoeveel Watt

100w = 1521 lumen.

Dit is uiteraard een gloeilamp, een 100W gloeilamp is vergelijkbaar met een 10W led lamp.

Het soort licht is vergelijkbaar met een floodlight

Bij FOIR.nl hebben we een breed scala aan lampen beschikbaar met verschillende lichtopbrengsten en kleurtemperaturen om aan uw specifieke behoeften te voldoen. Onze deskundige medewerkers kunnen u adviseren over welke lamp het beste geschikt is voor uw toepassing en u helpen bij het vinden van de juiste balans tussen lichtopbrengst, kleurtemperatuur en energie-efficiëntie.

In het kort zijn lumen een belangrijke maatstaf voor het meten van de lichtopbrengst van een lamp of lichtbron. Het gebruik van lumen als maatstaf is handig omdat het u in staat stelt om lampen van verschillende technologieën met elkaar te vergelijken. Bij FOIR.nl hebben we een breed scala aan lampen beschikbaar met verschillende lichtopbrengsten en kleurtemperaturen om te voldoen aan uw specifieke behoeften. Onze deskundige medewerkers kunnen u