Lamp aansluiten kleur draden blog

Home > Verlichting advies blog > Lamp aansluiten kleur draden 


 • Geel/groen (was wit/grijs)= aarde draad - zorgt voor ontlading en afvoer van spanning
 • Bruin (was groen) = fase draad - de aanvoerdraad van de stroom
 • Blauw (was rood)= nul draad - de afvoerdraad van de stroom
 • Zwart = schakeldraad - draad waar stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars

Lamp aansluiten stroomdraad kleuren

1. Kleuren stroomdraden

Voor het aansluiten van een lamp heb je verschillende kleuren draden, de snoeren hebben standaard 3 draden: Geel/groen, bruin en blauw.

Vaak wordt de Geel/groene draad (aarde draad) niet aangesloten, daarom hebben sommige snoeren maar 2 stroomdraden.

Het is echter verplicht om 3 draden in horeca en winkels (bik professioneel gebruik) te gebruiken. Let op bij het bestellen dat je voor 3-aderig strijkijzersnoer / draad kiest. Als je de draden nog moet trekken, trek voor de zekerheid ook de Geel/Groene draadmee, deze wordt als aarde gebruikt.


Buitenlamp aansluiten? 

Het aansluiten van een buitenlamp kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste tools en kennis is het een klus die u zelf kunt uitvoeren. Hier zijn enkele stappen om u te helpen bij het aansluiten van uw buitenlamp:

 1. Schakel de stroom uit
  Voordat u begint met het aansluiten van uw buitenlamp, moet u ervoor zorgen dat de stroom is uitgeschakeld. Zo voorkomt u dat u een elektrische schok krijgt en voorkomt u ook dat u per ongeluk de stroom naar andere delen van uw huis uitschakelt.
 2. Bevestig de beugel
  Als u een nieuwe buitenlamp installeert, moet u de beugel bevestigen voordat u begint met het aansluiten van de bedrading. De beugel wordt gebruikt om de lamp aan de muur of paal te bevestigen.
 3. Verbind de draden
  Verbind de draden van de lamp met de draden van het elektriciteitssysteem. De meeste buitenlampen hebben twee draden, een zwarte en een witte draad. Sluit de zwarte draad aan op de zwarte draad van het elektriciteitssysteem en de witte draad op de witte draad. Zorg ervoor dat u de draden stevig vastmaakt en gebruik bij voorkeur een kroonsteen om de verbindingen te verbinden.
 4. Bevestig de lamp
  Bevestig de lamp aan de beugel en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Sommige lampen hebben een speciaal slot dat moet worden vastgeklikt, terwijl andere lampen moeten worden vastgeschroefd.
 5. Schakel de stroom weer in
  Als u alle stappen hebt gevolgd en de lamp stevig is bevestigd, kunt u de stroom weer inschakelen en controleren of de lamp werkt. Als alles correct is aangesloten, zou de buitenlamp moeten werken.

Conclusie

Het aansluiten van een buitenlamp kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste kennis en gereedschappen is het een klus die u zelf kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat u de stroom uitschakelt voordat u begint en volg de stappen zorgvuldig om ervoor te zorgen dat alles correct is aangesloten. Als u twijfelt of u het zelf kunt doen, neem dan contact op met een professionele elektricien om u te helpen bij het aansluiten van uw buitenlamp.

 


3. Wat gebeurt er als je draden verkeerd (om) aansluit?

Voor de werking van de lamp of lichtbron maakt het niets uit. Een lichtbron gaat gewoon branden als je de draden verkeerd om aansluit. 

Het enige wat kan gebeuren, in geval van een fitting, is dat de nuldraad nu op spanning staat. Het kan dus voorkomen dat je onder spanning komt te staan als je de lichtbron uit de fitting draait. 

Alle lichtbronnen en lampen zullen gewoon werken als je de draden verkeerd om aansluit. Het gaat alleen mis als je de aardedraad verkeerd aansluit.

Maar zorg ervoor dat de spanning er volledig afgesloten is als je met stroom werkt!


3. Tips voor het aansluiten/ werken met stroom

 Altijd de stroom van de groepenkast halen, het klinkt te simpel voor woorden maar het wordt vaak vergeten. Ik schakel altijd de stroom van het hele huis af. Hierdoor weet ik zeker dat alle stroom uitgeschakeld. Let bij oudere huizen uiteraard op, het kan voorkomen dat een stopcontact buiten de groepenkast om loopt, ja echt waar! :) 

Bij oude huizen is het vaak niet duidelijk welke groep waar zit. Test na het afsluiten of de stroom eraf is, dit kan met een stroomzoeker (schroevendraaier met een lampje). We hebben wel eens meegemaakt dat er een stopcontact was die, zelfs na het uitzetten van de hele groepenkast nog stroom gaf! 


Houdt genoeg marge qua stroomdraad: Ga je een stopcontact of lamp aansluiten? Zorg dat je lekker veel draad extra hebt, dit werkt enorm prettig! Je kan altijd draad afknippen, draad bijknippen blijft nog steeds lastig! 


Maak gebruik van lasdopjes (Zie foto links) voor het koppelen van meerdere draden. Door de draden te strippen (met een striptang) en vervolgends in het gat van de lasdop te duwen zorg je ervoor dat de stroom door kan gaan, en je toch je lamp/stopcontact kan aansluiten.


4. Lamp schakelaar aansluiten

Een schakelaar onderbreekt de stroom, stroom loopt altijd in een rondje (via een lamp uiteraard)

Bij het aansluiten van een schakelaar gebruik je vaak het zwarte schakeldraad, deze gaat door naar de lamp en vervangt de blauwe draad. 

 

Dit zijn de stappen voor het aansluiten van een schakelaar: 

 • Schakel de stroom uit
 • Strip de draden  
 • Klem de draden in de schakelaar
 • Monteer de schakelaar in de inbouwdoos
 • Schakel de stroom in en test de schakelaar

5. Lamp aansluiten op kroonsteen (tje) 

Een kroonsteentje is gewoon een dubbele klem, door een kroonsteen blijft het stroomdraad goed op z'n plaats. Een kroonsteen koppelt de stroom van je huis met de lamp. De meeste lampen worden met een kroonsteentje aangesloten. Zorg dat je altijd de juiste kleuren stroomdaad op elkaar aansluit. Een kroonsteentje is een doorlopende weg, geen kruispunt! :)

Door middel van een platte schroevendraaier kan je de schoefjes van het kroonsteentje wat los draaien. Daarna kan je de draden van de lamp en vanuit het plafond klemmen in het kroonsteentje. That's it!

 


6 Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw?

De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). 

Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad! :) 


7. Lamp ophangen in 9 stappen?

We hebben hiervoor een aparte blog geschreven, deze kan je hier vinden:

https://foir.nl/lamp-ophangen-in-stappen

8. Lamp vervangen zonder stroom eraf?

Dat kan, je kan een lamp vervangen zonder dat je een groep in de meterkast uitgeschakeld. Je kan simpelweg de schakelaar van de lamp uitzetten. Het is dan veilig om de lamp te vervangen. Door de lamp via de schakelaar uit te schakelen gaat er helemaal geen stroom meer naar de lamp. 


Welke spullen zijn handig voor het aansluiten van lampen?


Andere blogs die interessant voor je zijn

Handige blog tools