Lamp aansluiten kleur draden blog

Home > Verlichting advies blog > Lamp aansluiten kleur draden 


Lamp aansluiten kleur draden? Bekijk de tips in deze blog
  • Geel/groen (was wit/grijs)= aarde draad - zorgt voor ontlading en afvoer van spanning
  • Bruin (was groen) = fase draad - de aanvoerdraad van de stroom
  • Blauw (was rood)= nul draad - de afvoerdraad van de stroom
  • Zwart = schakeldraad - draad waar stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars

 

De oude kleur draden waren rood, groen en wit.

 

DIRECT 10% KORTING met deze code: B263650


Lamp aansluiten stroomdraad kleuren

Bekijk het strijkijzersnoer hier op FOIRBekijk het strijkijzersnoer hier op FOIR

1. Kleuren stroomdraden

Voor het aansluiten van een lamp heb je verschillende kleuren draden, de snoeren hebben standaard 3 draden: Geel/groen, bruin en blauw.

Vaak wordt de Geel/groene draad (aarde draad) niet aangesloten, daarom hebben sommige snoeren maar 2 stroomdraden.

Het is echter verplicht om 3 draden in horeca en winkels (bij professioneel gebruik) te gebruiken. Let op bij het bestellen dat je voor 3-aderig strijkijzersnoer / draad kiest. Als je de draden nog moet trekken, trek voor de zekerheid ook de Geel/Groene draadmee, deze wordt als aarde gebruikt.


Plafond netjes afwerken met een plafondkap?

Plafondkap zwart met een diameter van 160mmPlafondkap zwart met een diameter van 160mm

Als je bezig bent met het installeren van een nieuwe lamp, wil je ervoor zorgen dat alles er niet alleen functioneel uitziet, maar ook stijlvol is afgewerkt. Hier komt iets interessants om de hoek kijken - plafondkappen!

Meestal zijn de bijgeleverde kappen voor lampen niet helemaal geschikt om netjes te passen over het gat in het plafond waar de lamp aan hangt. Maar we hebben daar een oplossing voor - onze selectie van plafondkappen die echt de show stelen. Ze zijn ontworpen om altijd goed te passen, ongeacht de vorm of grootte van dat gat in het plafond. En we hebben allerlei soorten en stijlen, dus je kunt er zeker een vinden die past bij jouw smaak.

Plafondkappen zorgen niet alleen voor een strakke afwerking, maar voegen ook een vleugje elegantie toe. Stel je voor dat je een kamer hebt die er al geweldig uitziet, maar zodra je het licht aandoet, maakt de plafondkap het plaatje compleet. Het is als het puntje op de i voor je interieur.

Terwijl je bezig bent met het installeren van je lamp en ervoor zorgt dat alles technisch klopt, is het ook de moeite waard om na te denken over de visuele aantrekkingskracht. De plafondkap kan de uitstraling van de hele ruimte verbeteren en tegelijkertijd zorgen voor een nette en aantrekkelijke afwerking. Neem eens een kijkje bij onze collectie plafondkappen en ontdek welke jouw lamp en ruimte naar een hoger niveau kunnen tillen.


Top 10 plafondkappen van FOIR


Zware lamp ophangen?

een plafondhaak speelt een cruciale rol bij het ophangen van een zware lamp en kan niet worden onderschat als het gaat om zowel esthetiek als veiligheid. Het belang ervan strekt zich uit tot verschillende aspecten:

Gewichtsverdeling: Zware lampen kunnen aanzienlijk wegen en het plafond overbelasten. Een plafondhaak biedt de mogelijkheid om het gewicht gelijkmatig te verdelen over een groter gebied van het plafond, waardoor de kans op schade aan het plafond wordt verminderd.

Veiligheid:
Het correct ophangen van een zware lamp is van essentieel belang om ongelukken te voorkomen. Een stevige plafondhaak die goed aan de balken of een stevige ondergrond is bevestigd, vermindert het risico op vallen of losraken van de lamp. Dit is vooral belangrijk in ruimtes waar mensen zich vaak bevinden.


Lange levensduur van de lamp:
Zware lampen kunnen hun eigen gewicht niet goed dragen zonder degelijke ondersteuning. Het gebruik van een plafondhaak vermindert de druk op de ophangmechanismen van de lamp, zoals kabels of kettingen, wat resulteert in minder slijtage en een langere levensduur van de lamp.

Esthetisch aspect:
Naast functionaliteit speelt een plafondhaak ook een rol in het esthetische aspect van de ruimte. Een goed ontworpen en passende plafondhaak kan bijdragen aan de algehele uitstraling van de lamp en de ruimte, terwijl het tevens een gevoel van samenhang creëert.

Flexibiliteit en positionering:
Met een plafondhaak kun je de hoogte en positie van de lamp aanpassen. Dit biedt meer flexibiliteit bij het creëren van de gewenste verlichting en sfeer in de kamer.


Kortom, het belang van een plafondhaak bij het ophangen van een zware lamp reikt verder dan alleen praktische overwegingen. Het draagt bij aan de veiligheid, duurzaamheid en visuele aantrekkingskracht van de lamp en de ruimte, en het zorgt ervoor dat je kunt genieten van je verlichting zonder zorgen over mogelijke problemen.


Top 10 haken voor het ophangen van lampen op FOIR


Buitenlamp aansluiten? 

Het aansluiten van een buitenlamp kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste tools en kennis is het een klus die u zelf kunt uitvoeren. Hier zijn enkele stappen om u te helpen bij het aansluiten van uw buitenlamp:

  1. Schakel de stroom uit
    Voordat u begint met het aansluiten van uw buitenlamp, moet u ervoor zorgen dat de stroom is uitgeschakeld. Zo voorkomt u dat u een elektrische schok krijgt en voorkomt u ook dat u per ongeluk de stroom naar andere delen van uw huis uitschakelt.
  2. Bevestig de beugel
    Als u een nieuwe buitenlamp installeert, moet u de beugel bevestigen voordat u begint met het aansluiten van de bedrading. De beugel wordt gebruikt om de lamp aan de muur of paal te bevestigen.
  3. Verbind de draden
    Verbind de draden van de lamp met de draden van het elektriciteitssysteem. De meeste buitenlampen hebben twee draden, een zwarte en een witte draad. Sluit de zwarte draad aan op de zwarte draad van het elektriciteitssysteem en de witte draad op de witte draad. Zorg ervoor dat u de draden stevig vastmaakt en gebruik bij voorkeur een kroonsteen om de verbindingen te verbinden.
  4. Bevestig de lamp
    Bevestig de lamp aan de beugel en zorg ervoor dat deze stevig vastzit. Sommige lampen hebben een speciaal slot dat moet worden vastgeklikt, terwijl andere lampen moeten worden vastgeschroefd.
  5. Schakel de stroom weer in
    Als u alle stappen hebt gevolgd en de lamp stevig is bevestigd, kunt u de stroom weer inschakelen en controleren of de lamp werkt. Als alles correct is aangesloten, zou de buitenlamp moeten werken.

Conclusie

Het aansluiten van een buitenlamp kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste kennis en gereedschappen is het een klus die u zelf kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat u de stroom uitschakelt voordat u begint en volg de stappen zorgvuldig om ervoor te zorgen dat alles correct is aangesloten. Als u twijfelt of u het zelf kunt doen, neem dan contact op met een professionele elektricien om u te helpen bij het aansluiten van uw buitenlamp.


Bekijk de populairste buitenlampen van FOIR


2. Wat gebeurt er als je draden verkeerd (om) aansluit?

Als je een draad verkeerd om aansluit dan maakt dat voor de werking van de lamp of lichtbron niets uit. Een lichtbron gaat gewoon branden als je de draden verkeerd om aansluit. 

Het enige wat kan gebeuren, in het geval van een fitting, is dat de nuldraad nu op spanning staat. Het kan dus voorkomen dat je onder spanning komt te staan als je de lichtbron uit de fitting draait. 

Alle lichtbronnen en lampen zullen gewoon werken als je de draden verkeerd om aansluit. Het gaat alleen mis als je de aardedraad verkeerd aansluit.

Maar zorg ervoor dat de spanning er volledig afgesloten is als je met stroom werkt!

Wat gebeurt er als je draden verkeerd aansluit?

Groepenkast aansluiten tips bekijk hier
Bekijk de aansluit set met lasdopje voor lampenBekijk de aansluit set met lasdopje voor lampen

3. Tips voor het aansluiten/ werken met stroom

 Altijd de stroom van de groepenkast halen, het klinkt te simpel voor woorden maar het wordt vaak vergeten. Ik schakel altijd de stroom van het hele huis af. Hierdoor weet ik zeker dat alle stroom uitgeschakeld. Let bij oudere huizen uiteraard op, het kan voorkomen dat een stopcontact buiten de groepenkast om loopt, ja echt waar! :) 

Bij oude huizen is het vaak niet duidelijk welke groep waar zit. Test na het afsluiten of de stroom eraf is, dit kan met een stroomzoeker (schroevendraaier met een lampje). We hebben wel eens meegemaakt dat er een stopcontact was die, zelfs na het uitzetten van de hele groepenkast nog stroom gaf! 


Houdt genoeg marge qua stroomdraad: Ga je een stopcontact of lamp aansluiten? Zorg dat je genoeg draad hebt, dit werkt enorm prettig! Je kan altijd draad afknippen, draad bijknippen blijft nog steeds lastig! 


Maak gebruik van lasdopjes (Zie foto links) voor het koppelen van meerdere draden. Door de draden te strippen (met een striptang) en vervolgends in het gat van de lasdop te duwen zorg je ervoor dat de stroom door kan gaan, en je toch je lamp/stopcontact kan aansluiten.


4. Schakelaar aansluiten

Een schakelaar onderbreekt de stroom, stroom loopt altijd in een rondje (via een lamp uiteraard)

Bij het aansluiten van een schakelaar gebruik je vaak het zwarte schakeldraad, deze gaat door naar de lamp en vervangt de blauwe draad. 

 

Dit zijn de stappen voor het aansluiten van een schakelaar: 

  • Schakel de stroom uit
  • Strip de draden  
  • Klem de draden in de schakelaar
  • Monteer de schakelaar in de inbouwdoos
  • Schakel de stroom in en test de schakelaar
Lamp aansluiten op een schakelaar

5. Lamp aansluiten op kroonsteen (tje) 

Een kroonsteentje is gewoon een dubbele klem, door een kroonsteen blijft het stroomdraad goed op z'n plaats. Een kroonsteen koppelt de stroom van je huis met de lamp. De meeste lampen worden met een kroonsteentje aangesloten. Zorg dat je altijd de juiste kleuren stroomdaad op elkaar aansluit. Een kroonsteentje is een doorlopende weg, geen kruispunt! :)

Door middel van een platte schroevendraaier kan je de schoefjes van het kroonsteentje wat los draaien. Daarna kan je de draden van de lamp en vanuit het plafond klemmen in het kroonsteentje. That's it!

 


Veel gestelde vragen lampen aansluiten:

Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw?

De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). 

Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad! 


Lamp vervangen zonder stroom eraf?

Dat kan, je kan een lamp vervangen zonder dat je een groep in de meterkast uitgeschakeld. Je kan simpelweg de schakelaar van de lamp uitzetten. De lamp kan dan vervangen worden. Door de lamp via de schakelaar uit te schakelen gaat er helemaal geen stroom meer naar de lamp. Maar, we raden altijd aan de stroom via de groepenkast uit te schakelen, dan weet je zeker dat je veilig werkt.


Welke kleur draad aansluiten lamp?

Een lamp sluit je aan met twee draden: blauw en bruin. De derde draad is groen, dit is de aarde draad. Deze draad is niet 'actief' hier gaat geen stroom doorheen.


Kan je een lamp aansluiten zonder aardedraad?

Ja, een lamp kan gewoon werken zonder aardedraad. Het wordt alleen niet geadviseerd, als het mogelijk is. Zorg dat de aardedraad aangesloten wordt. Bij metalen lampen is dit vooral belangrijk.


Welke kleur is L en N?

De draad kleur L is bruin

De draad kleur N is blauw


Hoe draden aansluiten op lamp?

Draden aansluiten op een lamp kan met de meegeleverde kroonsteentjes. De meeste kroonsteentjes hebben een klein schroefje aan beide kanten waarmee je de draden kan klemmen. Modernere versies hebben een klem waardoor de draden automatisch vast zitten. Mochten deze niet meegeleverd zijn, gebruik dan je eigen kroonsteentje of lasdopje.


Waar sluit ik de aardedraad op aan?

De aardedraad van de lamp kan je vaak aansluiten op de plafondkap van de lamp hier zit vaak een los schroefje waar de aardedraad op aangesloten kan worden. Bij de meeste nieuwe lampen kan de aardedraad direct naast de rest van de draden op het kroonsteentje.


Lamp past niet op centraaldoos?

Als een lamp niet op een centraaldoos past kan je een andere plafondkap kopen. Een grotere plafondkap past makkelijk over een centraaldoos. 


Hoe sluit je een lamp aan op een centraaldoos?

Een lamp kan je op de volgende manier aansluiten op een centraaldoos: De centraaldoos heeft in de hoeken twee schroeven met een plastic plaatje met een haakje in het midden. De plafonkap van de lamp kan je aansluiten op de twee schroeven. Bij sommige lampen gebruik je het haakje in het midden van de centraaldoos voor het ophangen van de lamp. Hierna kan je het plafonkapje over het snoer heen schuiven.


Lamp ophangen in 9 stappen?

We hebben hiervoor een aparte blog geschreven, deze kan je hier vinden:

https://foir.nl/lamp-ophangen-in-stappen


Welke spullen zijn handig voor het aansluiten van lampen?


Joris van FOIRJoris van FOIR

Geschreven door Joris

Joris werkt al 10 jaar in de verlichtingsindustrie. Naast zijn werk bij FOIR verdiept hij zich graag in het verbeteren van websites. Door zijn lange ervaring weet Joris wat belangrijk is bij het uitzoeken en aansluiten van verlichting. De blogs zijn geschreven om bezoekers zo goed mogelijk te helpen bij het uitzoeken van verlichting.

Andere blogs die interessant voor je zijn

Handige blog tools