Lamp aansluiten kleur draden

  • Geel/groen (was wit/grijs)= aarde draad - zorgt voor ontlading en afvoer van spanning
  • Bruin (was groen) = fase draad - de aanvoerdraad van de stroom
  • Blauw (was rood)= nul draad - de afvoerdraad van de stroom
  • Zwart = schakeldraad - draad waar stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars

Lamp aansluiten stroomdraad kleuren

1. Kleuren stroomdraden

Voor het aansluiten van een lamp heb je verschillende kleuren draden, de strijkijzersnoeren hebben standaard 3 draden: Geel/groen, bruin en blauw.

Vaak wordt de Geel/groene draad (aarde draad) niet aangesloten, daarom hebben sommige snoeren maar 2 stroomdraden.

Het is echter verplicht om 3 draden in horeca en winkels (professioneel gebruik) te gebruiken. Let op bij het bestellen dat je voor 3-aderig strijkijzersnoer / draad kiest. Als je de draden nog moet trekken, trek voor de zekerheid ook de Geel/Groene draad mee: wellicht ga je deze later nog gebruiken.


2. Wat gebeurt er als je draden verkeerd (om) aansluit?

Voor de werking van de lamp of lichtbron maakt het niets uit. Een lichtbron gaat gewoon branden als je de draden verkeerd om aansluit. 

Het enige wat kan gebeuren, in geval van een fitting, is dat de nuldraad nu op spanning staat. Het kan dus voorkomen dat je onder spanning komt te staan als je de lichtbron uit de fitting draait. 

Alle lichtbronnen en lampen zullen gewoon werken als je de draden verkeerd om aansluit. Het gaat alleen mis als je de aardedraad verkeerd aansluit.

Maar zorg ervoor dat de spanning er volledig afgesloten is als je met stroom werkt!


3. Tips voor het aansluiten/ werken met stroom

 Altijd de stroom van de groepenkast halen, het klinkt te simpel voor woorden maar het wordt vaak vergeten. Ik schakel altijd de stroom van het hele huis af. Hierdoor weet ik zeker dat alle stroom uitgeschakeld. Let bij oudere huizen uiteraard op, het kan voorkomen dat een stopcontact buiten de groepenkast om loopt, ja echt waar! :) 

Bij oude huizen is het vaak niet duidelijk welke groep waar zit. Test na het afsluiten of de stroom eraf is, dit kan met een stroomzoeker (schroevendraaier met een lampje). We hebben wel eens meegemaakt dat er een stopcontact was die, zelfs na het uitzetten van de hele groepenkast nog stroom gaf! 


Houdt genoeg marge qua stroomdraad: Ga je een stopcontact of lamp aansluiten? Zorg dat je lekker veel draad extra hebt, dit werkt enorm prettig! Je kan altijd draad afknippen, draad bijknippen blijft nog steeds lastig! 


Maak gebruik van lasdopjes (Zie foto links) voor het koppelen van meerdere draden. Door de draden te strippen (met een striptang) en vervolgends in het gat van de lasdop te duwen zorg je ervoor dat de stroom door kan gaan, en je toch je lamp/stopcontact kan aansluiten.


4. Lamp schakelaar aansluiten

Een schakelaar onderbreekt de stroom, stroom loopt altijd in een rondje (via een lamp uiteraard)

Bij het aansluiten van een schakelaar gebruik je vaak het zwarte schakeldraad, deze gaat door naar de lamp en vervangt de blauwe draad. 

 

Dit zijn de stappen voor het aansluiten van een schakelaar: 

  • Schakel de stroom uit
  • Strip de draden  
  • Klem de draden in de schakelaar
  • Monteer de schakelaar in de inbouwdoos
  • Schakel de stroom in en test de schakelaar

5. Lamp aansluiten op kroonsteen (tje) 

Een kroonsteentje is gewoon een dubbele klem, door een kroonsteen blijft het stroomdraad goed op z'n plaats. Een kroonsteen koppelt de stroom van je huis met de lamp. De meeste lampen worden met een kroonsteentje aangesloten. Zorg dat je altijd de juiste kleuren stroomdaad op elkaar aansluit. Een kroonsteentje is een doorlopende weg, geen kruispunt! :)

Door middel van een platte schroevendraaier kan je de schoefjes van het kroonsteentje wat los draaien. Daarna kan je de draden van de lamp en vanuit het plafond klemmen in het kroonsteentje. That's it!

 


6 Schakeldraad aansluiten op bruin of blauw?

De schakeldraad is zwart, deze wordt gebruikt om stroom vanaf een wandschakelaar naar het armatuur (de lamp). 

Sluit de zwarte draad aan op de bruine draad aan. Je sluit de lamp dus aan op de blauwe en zwarte draad! :) 


7. Lamp ophangen in 9 stappen?

We hebben hiervoor een aparte blog geschreven, deze kan je hier vinden:

https://foir.nl/lamp-ophangen-in-stappen

8. Lamp vervangen zonder stroom eraf?

Dat kan, je kan een lamp vervangen zonder dat je een groep in de meterkast uitgeschakeld. Je kan simpelweg de schakelaar van de lamp uitzetten. Het is dan veilig om de lamp te vervangen. Door de lamp via de schakelaar uit te schakelen gaat er helemaal geen stroom meer naar de lamp. 

6. Hoeveel lampen kan je per groep aansluiten?

Het aantal lampen dat je kan aansluiten, ligt er aan hoeveel het wattage van de lampen is. Onze meest verkochte led lamp heeft een wattage van 6W, de meeste led lampen gaan tot 10W veel meer heb je tegenwoordig niet nodig.

In theorie kan je dus: 2800W / 6W = 460 van deze lampen aansluiten op 1 groep! :). Helaas zijn er alleen maar plafondkappen tot 9 uitgangen beschikbaar. :) 

 

Voor het aansluiten van meerdere lampen raden wij aan om: 


7. Draden trekken

Voor het trekken van draden is het slim om gebruik te maken van een zogenoemde 'trekveer'. De foto aan de linkerkant laat zien wat het is, deze trekveren zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten. Zorg ervoor dat je een goede lengte hebt, het zal je verbazen hoeveel meters er nodig zijn om de draden door te trekken! 

Hoe gaat het in z'n werk? 

De trekveer heeft een voorkant (kop) en achterkant. Op de foto zit de achterkant bovenaan in het midden. Dit is een stukje ijzer met een gat erin. Duw de trekveer door de electriciteitsbuizen, totdat deze op de bestemming is aangekomen. Daarna vouw je op de achterkant van de trekveer de nieuwe draden aan, het is het makkelijkste om de draden even van het plastic omhulsel te ontdoen en ze daarna om het einde te vouwen. Hierdoor zorg je ervoor dat de draden makkelijk meekomen en je goed kracht op de trekveer kan uitoefenen!

Let op: Oude draden vervangen? 

Trek deze niet gewoon eruit, maar zorg dat de nieuwe draden gelijk worden meegetrokken! Gebruik voor het koppelen ductape, en met een knijper dat de draden een zo klein mogelijke diameter hebben. Dit scheelt enorm veel gedoe. :) 

5. Uitrekenen van hoeveelheid stroom per groep!

We krijgen vaak de vraag hoeveel lampen er op een groep aangesloten mogen worden per groep, dit heeft met meerdere factoren te maken:


• Het wattage van de lampen

• De kracht van de groep

• En het aantal volt dat de lamp nodig heeft.

De som is als volgt:
P(W) = V(V) × I(A)

 

De standaard groepen in Nederland zijn 16A (Ampère= I) en de Voltage (V) is 220v.
Je kan dus P = V x I = 220V x 16A = 3520W per groep aansluiten. Maar, voor de zekerheid is het verstandig om een marge van 20% te houden. Wij adviseren dus om maximaal 2800W per groep aan te sluiten.
Dus dat komt neer op:


Welke spullen zijn handig voor het aansluiten van lampen?


Andere blogs die interessant voor je zijn

Op zoek naar verlichting?