Welke lampen mogen in de badkamer blog


Welke lampen mogen in de badkamer?

Lampen met minimaal IP44 zijn beschermd tegen water en hierdoor geschikt voor verlichting de bakdkamer. We hebben hieronder een uitgebreide beschrijving.

De badkamer is een belangrijke ruimte in huis en de juiste verlichting kan het comfort en de functionaliteit van de ruimte aanzienlijk verbeteren. Maar niet alle lampen zijn geschikt voor gebruik in de badkamer vanwege het hoge vochtgehalte en de mogelijke blootstelling aan water.


Welke zones in de badkamer

Zone 0: dit is de zone waarin het bad of de douche zich bevindt. Als je lampen in deze zone plaatst moet het bestand zijn tegen direct contact met water. De geschikte IP waardes zijn IP67 en IP68. Lichtbronnen van maximaal 12 Watt mogen in deze lampen. Op deze manier wordt de veiligheid gewaarborgd.

• Zone 1: De zone bij de kraan en naast of boven de douche en het bad. Deze zone moet beschermd zijn tegen spatwater. De geschikte IP waarde is IP44.

• Buitenzone: De rest van de badkamer naast zone 1 en 2. Deze zone komt niet direct in aanraking met water. Deze zone wordt wel vochtig wanneer er gebruik wordt gemaakt van de douche of het bad. De geschikte waarde voor deze zone is IP21.
 Hoe weet je of een lamp in de badkamer mag?

Om te weten of een lamp geschikt is voor gebruik in de badkamer, moet u de IP-classificatie van de lamp controleren. IP staat voor Ingress Protection en geeft aan in hoeverre een lamp bestand is tegen water, stof en vuil.

Voor badkamerverlichting is een IP44-classificatie of hoger vereist, wat betekent dat de lamp beschermd is tegen opspattend water. Sommige zones in de badkamer vereisen zelfs een hogere IP-classificatie, zoals IP65 voor zones direct boven de douche of het bad.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de locatie van de lamp in de badkamer. Lampen die zich binnen 60 cm van de douchekop of het bad bevinden, moeten bijvoorbeeld beschermd zijn tegen waterstralen met een minimale IP65-classificatie.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het type lamp dat u kiest. LED-lampen zijn bijvoorbeeld vaak geschikt voor gebruik in de badkamer vanwege hun hoge energie-efficiëntie en lange levensduur, maar het is belangrijk om te controleren of de IP-classificatie voldoet aan de vereiste normen.

Het is altijd het beste om een professional te raadplegen bij het kiezen van verlichting voor de badkamer en bij de installatie van de lampen. Een elektricien kan ervoor zorgen dat de lampen veilig en correct worden geïnstalleerd en dat ze voldoen aan de vereiste normen voor badkamerverlichting.
 

Geschreven door Joris

Joris werkt al 10 jaar in de verlichtingsindustrie. Naast zijn werk bij FOIR verdiept hij zich graag in het verbeteren van websites. Door zijn lange ervaring weet Joris wat belangrijk is bij het uitzoeken en aansluiten van verlichting. De blogs zijn geschreven om bezoekers zo goed mogelijk te helpen bij het uitzoeken van verlichting.