Welke soorten lamp fittingen bestaan er? Blog

Home > Lamp onderdelen > Fitting > Blogs van FOIR > Welke soort fittingen zijn er Soorten fittingen nordlux angleSoorten fittingen nordlux angle

Welke soorten fittingen voor lampen zijn er?

Als het gaat om het kiezen van verlichting, is het belangrijk om rekening te houden met de lamp fitting. Lamp fittingen zijn de mechanismen die de lampen op hun plaats houden en de stroom naar de lamp geleiden. Er zijn veel verschillende soorten lamp fittingen beschikbaar, en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw specifieke toepassing.

In deze blogpost van FOIR.nl bespreken we de verschillende soorten lamp fittingen die beschikbaar zijn en hoe u kunt bepalen welke het beste is voor uw verlichtingsbehoeften. Of u nu op zoek bent naar verlichting voor uw huis, kantoor of industriële toepassingen, deze blogpost zal u helpen de juiste keuze te maken.

We bespreken een breed scala aan lamp fittingen, waaronder de veelvoorkomende E27, E14 en GU10 fittingen, maar ook minder bekende types zoals G9, G4, en G24 fittingen. We zullen de eigenschappen van elke fitting bespreken, evenals hun toepassingen en voor- en nadelen.

Door het begrijpen van de verschillende soorten lamp fittingen en hun kenmerken, kunt u de juiste verlichting kiezen voor uw specifieke situatie. Hierdoor kunt u optimaal gebruik maken van uw verlichting en de gewenste sfeer en functionaliteit creëren.

Lees verder op FOIR.nl om meer te weten te komen over de verschillende soorten lamp fittingen en hoe u de juiste keuze kunt maken voor uw verlichtingsbehoeften.
 


E27 fitting

Verreweg de meest gebruikte fitting in Nederland, deze schroef fitting vind je in de meeste staande en hanglampen. Dit is de e27 fitting! Eenvoudig te vervangen door deze te draaien. Dit type fitting was altijd verkrijgbaar in de gloeilamp variant, maar is nu uiteraard niet meer weg te denken als led lichtbron.


E14 fitting

Dit type fitting vind je vaak in de plafondspots en plafondlampen. Deze fittingen zijn ongeveer 2x zo smal als een E27 fitting. De lichtbron zelf is vaak ook wat kleiner. Deze fittingen zijn wat kleiner van formaat waardoor deze vaak wat beter in kleine kappen toe te passen zijn.


GU10 fitting

De GU10 fittingen zijn vaak verstopt in het plafond. Deze worden namelijk veel gebruikt voor inbouwspots en down lighters. Deze waren vroeger verkrijgbaar als halogeen, maar zijn nu uiteraard makkelijk te vervangen voor led!

Wil je deze lichtbron vervangen? Dit is een kwestie van een kwartslag draaien en naar je toe trekken. De lamp valt er vanzelf uit. Mocht het moeilijk gaan, kan je een kleine zuignap gebruiken om deze te draaien. De voetjes in de de lichtbron fungeren als een soort slot.


B22 fitting

Deze fittingen worden niet vaak in Nederland gebruikt, dit is de Bajonet fitting (B22). Dit type fitting heeft voetjes aan de zijkant van de lampen. De fitting heeft een soort veer erin, het kan dus zijn dat deze ingedrukt moet worden.  

Deze fittingen worden veel in Engeland gebruikt, koop je lampen uit Engeland? Let hier even op. We hebben een B22 naar e27 verloopfitting met de verloopfitting kan je een normale E27 lichtbron gebruiken.


GU5.3 fitting

Dit type fitting wordt veel gebruikt in inbouwspots in plafonds. Deze fittingen werken vaak op 12V (niet de reguliere 230V). Dit is simpel te vervangen door de lichtbron uit de fitting te trekken.


G9 fitting

Deze kleine fitting is vaak in bureaulampen en soms ook in plafondspots en inbouwspots. Deze fittingen zijn plat en zitten geklemd in de fitting. Het kan soms best lastig zijn om de lichtbron eruit te krijgen.


G53 fitting

Deze fitting is vaak te vinden in de cree AR111 spots. Deze fittingen hebben twee pootjes. Dit type fitting zit vaak in de grote spots in winkels. Oorspronkelijk gebruikte deze lichtbronenn veel stroom, deze zijn nu ook met ingebouwde led beschikbaar.


We hopen dat deze blogpost over de verschillende soorten lamp fittingen u heeft geholpen bij het begrijpen van de verschillende opties die beschikbaar zijn voor uw verlichtingsbehoeften. Of u nu op zoek bent naar verlichting voor uw huis, kantoor of industriële toepassingen, er is altijd een passende lamp fitting beschikbaar.

Bij FOIR.nl streven we ernaar om onze klanten de best mogelijke verlichtingsoplossingen te bieden. Daarom hebben we een breed scala aan lamp fittingen beschikbaar om aan al uw verlichtingsbehoeften te voldoen.

Naast het bieden van hoogwaardige verlichtingsproducten, bieden we ook deskundig advies en ondersteuning om u te helpen bij het kiezen van de juiste verlichting voor uw toepassing. Als u vragen heeft over onze producten of diensten, neem dan gerust contact met ons op.

Bedankt voor het lezen van onze blogpost over de verschillende soorten lamp fittingen. We hopen dat u de informatie nuttig vond en dat u FOIR.nl in gedachten houdt voor al uw verlichtingsbehoeften.