• Gratis verzending boven de €30,- (anders €3,95)
  • 30 dagen bedenktijd
  • Scherpe prijzen & snelle levering
  • Klanten geven ons een 8/10

Swipe to the left

Lamp aansluiten, welke kleur draden? (met Handige afbeeldingen)

Lamp aansluiten, welke kleur draden? (met Handige afbeeldingen)
By Joris Tijsen 5 april 2018
11 jul. 2019 01:31:52

De draden die je nodig hebt voor het aansluiten van een lamp of fitting:

Je hebt alleen de bruine en blauwe draad nodig om je fitting aan te sluiten, de geel/groene draad is alleen nodig als je aarde draad wilt aansluiten. Deze kan je niet altijd aansluiten.


Wat heb je nodig voor het aansluiten van draden? Handige producten:

Kabelstripper van €29,95 voor slechts €14,95


Rode automatische ,abelstripper, enorm handig voor het strippen van kabels. Door deze tool is het mogelijk om kabels van de buitenkant te isoleren. Hierdoor raakt de draad niet beschadigd en is het aansluiten van lampen enorm makkelijk!

Bekijk het product hierKabelstripper van €19,95 voor slechts €9,95

Kabelstripper kopen op FOIR

Kabelstripper, enorm handig voor het strippen van kabels. Door deze tool is het mogelijk om kabels van de buitenkant te isoleren. Hierdoor raakt de draad niet beschadigd en is het aansluiten van lampen enorm makkelijk!

Bekijk het product hier


Spanningstester (met lampje) voor €3,95

Spanningstester schroevendraaier

Gebruik deze spanningstester om veilig te werken. Door gebruik te maken van deze schroevendraaier weet je zeker dat er geen stroom op de draden staat. Deze spanningstester is bij ons te verkrijgen en kan naar je opgestuurd worden.


Soorten strijkijzersnoer voor je zelfgemaakte hanglamp


Uitrekenen van hoeveelheid stroom per groep!

We krijgen vaak de vraag hoeveel lampen er op een groep aangesloten mogen worden per groep, dit heeft met meerdere factoren te maken:
• Het wattage van de lampen
• De kracht van de groep
• En het aantal volt dat de lamp nodig heeft.

De som is als volgt:


P(W) = V(V) × I(A)

De standaard groepen in Nederland zijn 16A (Ampère= I) en de Voltage (V) is 220v.
Je kan dus P = V x I = 220V x 16A = 3520W per groep aansluiten. Maar, voor de zekerheid is het verstandig om een marge van 20% te houden. Wij adviseren dus om maximaal 2800W per groep aan te sluiten.
Dus dat komt neer op:

2800w / 40w = 70 lampen per groep van 40w


Hoeveel lampen kan je per groep aansluiten?

Het aantal lampen dat je kan aansluiten, ligt er aan hoeveel het wattage van de lampen is. Onze meest verkochte gloeilamp heeft een wattage van 60W, veel hoger wordt het wattage tegenwoordig niet meer.

In theorie kan je dus: 2800W / 60W = 46 van deze lampen aansluiten op 1 groep! :). Helaas zijn er alleen maar plafondkappen tot 9 uitgangen beschikbaar.

Voor het aansluiten van meerdere lampen raden wij aan om:

Draden trekken

Voor het trekken van draden is het slim om gebruik te maken van een zogenoemde 'trekveer'. De foto aan de linkerkant laat zien wat het is, deze trekveren zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten. Zorg ervoor dat je een goede lengte hebt, het zal je verbazen hoeveel meters er nodig zijn om de draden door te trekken!

Hoe gaat het in z'n werk?

De trekveer heeft een voorkant (kop) en achterkant. Op de foto zit de achterkant bovenaan in het midden. Dit is een stukje ijzer met een gat erin. Duw de trekveer door de electriciteitsbuizen, totdat deze op de bestemming is aangekomen. Daarna vouw je op de achterkant van de trekveer de nieuwe draden aan, het is het makkelijkste om de draden even van het plastic omhulsel te ontdoen en ze daarna om het einde te vouwen. Hierdoor zorg je ervoor dat de draden makkelijk meekomen en je goed kracht op de trekveer kan uitoefenen!

Let op: Oude draden vervangen?

Trek deze niet gewoon eruit, maar zorg dat de nieuwe draden gelijk worden meegetrokken! Gebruik voor het koppelen ductape, en met een knijper dat de draden een zo klein mogelijke diameter hebben. Dit scheelt enorm veel gedoe. :)

Tips voor het aansluiten/ werken met stroom

    • Altijd de stroom van de groepenkast halen, het klinkt te simpel voor woorden maar het wordt vaak vergeten. Ik haal altijd de stroom van het hele huis eraf. Op deze manier weet ik zeker dat alle stroom eraf is. Bij oude huizen is het vaak niet duidelijk welke groep waar zit. Test na het afsluiten of de stroom eraf is, dit kan met een stroomzoeker (schroevendraaier met een lampje). Ik heb wel eens meegemaakt dat er een stopcontact was die, zelfs na het uitzetten van de hele groepenkast nog stroom gaf! \
    • Houdt genoeg marge qua draad: Ga je een stopcontact of lamp aansluiten? Zorg dat je lekker veel draad extra hebt, dit werkt enorm prettig! Je kan altijd draad afknippen, draad bijknippen blijft lastig!

  • Maak gebruik van lasdopjes (Zie foto links) voor het koppelen van meerdere draden. Door de draden te strippen (met een striptang) en vervolgends in het gat van de lasdop te duwen zorg je ervoor dat de stroom door kan gaan, en je toch je lamp/stopcontact kan aansluiten.